Werken als
arts in Duitsland?

Leer medisch Duits
met een cursus op maat.

Wat is de Fachsprachprüfung?

Wat is de Fachsprach-
prüfung?

De “Fachsprachprüfung” is een Duits medisch taalexamen. Alle buitenlandse artsen die in Duitsland willen werken, hebben extra certificaten nodig als bewijs van hun Duitse taalvaardigheid. In de praktijk is de Fachsprachprüfung de grootste uitdaging. Het doel van deze taaltoets is, vast te stellen of u de Duitse taal goed genoeg beheerst om in een Duitse klinische omgeving te functioneren.

U moet eerst slagen voor dit examen, anders mag u uw medische beroep niet uitoefenen in Duitsland. U kunt zich alleen inschrijven als u beschikt over een Goethe B2-certificaat. De Fachsprachprüfung zelf vereist echter een hoger niveau van taalbeheersing, namelijk C1. U kunt dus niet volstaan met een cursus Duits op B2-niveau als voorbereiding.

Drs. Nicole van der Heide is gespecialiseerd in maatwerk trainingen Duits voor medische professionals. Daarbij staan toewijding, kwaliteit en resultaat centraal. U verwerft Duitse taalvaardigheid in een medische omgeving, aan de hand van oefeningen die aansluiten bij uw behoeften en uw niveau.

De aanpak van Nicole van der Heide draait om drie uitgangspunten:

 • Face-to-face lessen van een gediplomeerde & ervaren docent
 • Persoonlijke training toegespitst op uw doelen en niveau
 • Intensieve begeleiding + eigen motivatie = maximaal rendement

Referenties van andere medische professionals:

TRAINEN VOOR DE FACHSPRACHPRÜFUNG:

U LEERT WAT NODIG IS.

TRAINEN VOOR DE FACHSPRACH-
PRÜFUNG:

U LEERT WAT NODIG IS.

Focus op
medisch Duits

DALL·E 2023 11 12 18.19.41 Simplified and visually appealing comic style illustration in the style of Herge depicting a bullseye or a perfect hit. The image should focus on t

Het leertraject is specifiek gericht op medisch Duits.
Dit omvat het voeren van gesprekken met patiënten en collega’s, het schrijven van medische rapporten en het begrijpen van patiëntendossiers. Uiteraard grammaticaal correct en met de relevante woordenschat. We besteden ook aandacht aan de  Duitse cultuur en omgangsvormen.

Oefeningen
en proefexamens

DALL·E 2023 11 12 13.47.06 Create a comic book illustration in a clear and simple style with bold outlines and bright colors similar to mid 20th century European comics. The sc

U doet oefeningen die onderdelen van de Fachsprachprüfung simuleren.
Dit helpt u om te wennen aan het format en de tijdsdruk van het examen. Daarnaast werken we aan uw spreekvaardigheid met rollenspellen en discussies. Hiermee vergroot u ook uw zelfvertrouwen in het gebruik van medisch Duits. Oefening baart kunst!

Persoonlijke
aandacht

DALL·E 2023 11 12 13.24.58 Create a simplified single panel comic illustration in the style of Herge ideal for use as a website icon. The image features two older less attract

Een groot voordeel van privélessen is de persoonlijke aandacht.
De lessen en het lesmateriaal worden aangepast aan uw individuele leerbehoeften en voortgang. U oefent grammatica, woordenschat en spreekvaardigheid. U ontvangt regelmatige, constructieve feedback. Dat is cruciaal om snel voortgang te maken in de Duitse taal.

“In één keer geslaagd!”

Ter voorbereiding op de Fachsprachprüfung ben ik na een zoektocht uitgekomen bij Duits Instituut van der Heide.

Nicole had een goede en realistische aanpak om mij in een periode van 4 weken voor te bereiden met zowel de grammatica (Duits C1 niveau) als de medische vaktaal. De op maat gemaakte huiswerkopdrachten zorgden ervoor dat alles beter bleef hangen en we hebben veel geoefend met simulaties.

Tijdens de lessen was er een ontspannen en open sfeer, waar je met al je vragen bij Nicole terecht kon; trouwens ook buiten de lessen om! Nicole is vakkundig, enthousiast, erg gedreven en weet je op de juiste momenten weer te motiveren. Kortom, ik zou de lessen van Nicole zeker aanraden!

Natasja Ramnath, thorax-chirurg
Meer referenties »

Fachsprachprüfung

De sleutel tot succes is een grondige voorbereiding. U  concentreert zich niet alleen op de taal zelf, maar ook op het begrijpen van de structuur van de Fachsprachprüfung. U oefent op veelvoorkomende uitdagingen en valkuilen. Zo bent u optimaal voorbereid op de situaties die u in de dagelijkse praktijk en tijdens het examen tegenkomt. Het kan ook nuttig zijn om ervaringen te delen met andere artsen uit uw netwerk die het examen eerder hebben afgelegd.

Wat houdt de Fachsprachprüfung precies in?

Wat houdt de Fachsprach-
prüfung precies in?

Vaste onderdelen van het examen

De Duitse Fachsprachprüfung bestaat uit verschillende onderdelen die gericht zijn op medische communicatie. De opzet van het examen kan variëren afhankelijk van de regio (Bundesland) en de verantwoordelijke Ärztekammer.

Een Fachsprachprüfung bevat meestal de volgende elementen:

Anamnese

opinion 1

Documenteren

notebook 1

Arts-arts-gesprek

meeting

Medische begrippen

caduceus

ANAMNESE
Dit onderdeel simuleert een consult met een fictieve patiënt in Duitse spreektaal. U moet de medische geschiedenis opnemen, vragen over symptomen stellen en een voorlopige diagnose en eventuele behandeling bespreken. Dit is de basis van de rest van het examen.

DOCUMENTEREN
U maakt een schriftelijk patiëntenverslag in het Duits naar aanleiding van de anamnese in het eerste onderdeel van het examen. U verwerkt hierin de verzamelde informatie of gegeven scenario’s. Dit document moet alle vereiste elementen bevatten en taalkundig vlekkeloos zijn.

ARTS-ARTS GESPREK
U voert een medisch getint gesprek in het Duits met twee andere artsen, tevens de examinatoren. Dit kan een gesprek zijn over de overdracht van de “patiënt” die u in het eerste deel van de Fachsprachprüfung heeft gesproken. Het kan echter ook een medisch getinte discussie zijn over een ongerelateerd onderwerp.

MEDISCHE BEGRIPPEN
Het juiste gebruik van Duitstalige medische begrippen wordt geëvalueerd in de voorgaande onderdelen. Desondanks kan het examen ook een apart onderdeel Duitse medische terminologie omvatten. Dit hangt af van de opzet van de Fachsprachprüfung in de regio in Duitsland waar u het examen aflegt.

Goethe B2 certificaat is noodzakelijk, maar niet voldoende

Voor deelname aan de Fachsprachprüfung is minimaal een Goethe B2 certificaat vereist, maar het niveau van de toets ligt op het hogere C1 niveau. Veel kandidaten onderschatten de moeilijkheidsgraad. U moet echt op C1 niveau het Duits beheersen, wilt u slagen voor de Fachsprachprüfung. Daarmee kunt u soepel inspelen op onverwachte situaties, zodat u vertrouwen en overtuiging uitstraalt.

Slagingspercentage

Het slagingspercentage voor de Fachsprachprüfung verschilt per deelstaat en per Aerztekammer. Afhankelijk van de plaats waar u de toets aflegt, slaagt tussen de 49% en 72% van de kandidaten. Hier zitten veel tweede- of derde-kans deelnemers tussen. Slechts een minderheid van de buitenlandse artsen die de Fachsprachprüfung afleggen, slaagt in één keer.

Deskundig en ervaren

Drs. Nicole van der Heide is universitair bevoegd docent Duits. Zij is native speaker met ruime ervaring in het onderwijs, zowel kinderen als volwassenen. In de afgelopen jaren heeft zij veel artsen succesvol begeleid naar de Fachsprachprüfung. Dit maakt haar één van de weinige specialisten op dit gebied in Nederland.

Nicole is goed bekend met het vereiste taalniveau om in Duitsland te werken. Veel van haar cursisten zijn artsen en verpleegkundigen die – soms onder grote tijdsdruk – het Duits beter willen beheersen. Nicole weet dus wat nodig is om u in één keer te laten slagen voor de Fachsprachprüfung.

In een cursus medisch Duits op maat versterkt u uw professionele communicatieve vaardigheden in het Duits. Zo leert u relevante vragen te stellen aan patiënten, de diagnose en behandeling uit te leggen, en uw bevindingen te delen met vakgenoten. U bouwt in korte tijd de vaardigheden op die u nodig heeft in een Duitstalige medische omgeving.

Duits leren Skype
rugr logonl rood rgb
Logo Uni Gottingen 2022
Logo UniJena.svg
universiteit van amsterdam logo png transparent 1

De vijf grootste valkuilen bij de Fachsprachprüfung

De vijf grootste valkuilen bij de Fachsprach-
prüfung

 • Tijdsdruk
  Alle onderdelen van het examen, zoals het schrijven van medische rapporten en het uitvoeren van bepaalde taken, zijn strikt tijdsgebonden. De gehele Fachsprachprüfung duurt een uur; per onderdeel krijgt u maximaal 19 minuten de tijd. Dit kan stress en druk veroorzaken. Het is daarom des te belangrijker dat uw Duitse taalkennis goed genoeg is.
 • Medisch Jargon
  Hoewel veel medische termen universeel zijn of afgeleid zijn van het Latijn, kan de specifieke terminologie en de manier waarop deze in het Duits wordt gebruikt uitdagend zijn. U worstelt misschien met de Duitse medische terminologie, vooral als u niet bekend bent met bepaalde begrippen of als u ze zelf op een andere manier toepast.
 • Alledaagse communicatie
  Het gaat bij de Fachsprachprüfung niet alleen om technische medische communicatie. U moet ook in staat zijn om op een duidelijke en empathische manier met patiënten te communiceren. Het gebruik van alledaagse taal en uitdrukkingen kan net zo uitdagend zijn als medisch jargon.
 • Cultuurverschillen
  Naast taal zijn er culturele nuances in de manier waarop medische zorg in Duitsland wordt geleverd en hoe artsen en patiënten met elkaar communiceren. Het onderkennen en aanpassen aan deze nuances kan een uitdaging zijn voor buitenlandse artsen.
 • Verwachtingen van de beoordelaars
  De examinatoren hebben bepaalde verwachtingen wat betreft de structuur van gesprekken, documentatie en andere taken. Zonder adequate voorbereiding weet u waarschijnlijk niet precies wat er van u wordt verwacht.
cdc 7uSvaBY69d0 unsplash

CONTACT

Duits Instituut Van der Heide

Slijkstraat 16-I
1381 BA Weesp
Gemeente Amsterdam

T 0294-785778
M 06-38360004

nicole@instituutvanderheide.nl

Weesp ligt binnen de gemeente Amsterdam.
De cursuslocatie is in het centrum van Weesp.
Goede bereikbaarheid per auto en openbaar vervoer, zowel vanuit Amsterdam als vanuit Utrecht, Den Haag en Rotterdam.

Als arts werken in Duitsland? Boek een cursus Fachsprachprüfung.

Als arts werken in Duitsland? Boek een cursus Fachsprach-
prüfung.

Training en voorbereiding voor de Fachsprachprüfung voor Nederlandse artsen

Bent u een Nederlandse arts die in Duitsland wil werken? Dan moet u eerst slagen voor de Fachsprachprüfung, een examen dat uw medische kennis en communicatieve vaardigheden in het Duits test. Dit examen is niet eenvoudig, zodat een goede voorbereiding vereist is.

Een training e voor de Fachsprachprüfung Duits bestaat uit een persoonlijke cursus en taaltraining medisch Duits, waarbij u individuele begeleiding krijgt van een ervaren docent. Uw docent helpt u om uw Duits te verbeteren op het gebied van woordenschat, grammatica, uitspraak en schrijven. U leert ook hoe u een anamnese, een diagnose en een arts-arts gesprek  voert in het Duits. Bovendien oefent u met echte examenvragen en krijgt u feedback op uw sterke en zwakke punten.

Een training en voorbereiding voor de Fachsprachprüfung Duits is flexibel en op maat gemaakt. U bepaalt samen met uw docent het tempo en  de planning. U kunt kiezen uit verschillende vormen van onderwijs, zoals online, face-to-face of een combinatie daarvan.

Een training en voorbereiding voor de Fachsprachprüfung Duits is een investering in uw toekomst. Met een privé cursus Duits voor de Fachsprachprüfung vergroot u uw kansen om te slagen voor het examen en om succesvol te functioneren als arts in Duitsland.

Duits Instituut Van der Heide | Slijkstraat 16-I 1381 BA Weesp | T 0294-785778 | M 06-38360004