Kansen voor Nederlandse artsen in Duitsland

Op veel plaatsen in Duitsland is een tekort aan arts-assistenten en medisch specialisten. De meeste vacatures zijn in het grensgebied met Nederland en België en in kleinere steden. Maar ook in universiteitssteden worden huisartsen en specialisten voor zelfstandige praktijken gezocht.

Duits op B2 niveau en hoger is vereist

Om in de Duitse gezondheidszorg te kunnen werken, moet u als arts de Duitse taal voldoende beheersen. De absolute ondergrens is aantoonbare Duitse taalvaardigheid op B2 niveau. In de praktijk is een cursus medisch Duits op B2 niveau echter niet voldoende om behoorlijk te functioneren in een Duitstalige medische omgeving. Daarom worden bijna altijd aanvullende taaleisen gesteld. Bijvoorbeeld in de vorm van een formele Fachsprachprüfung.

Het is raadzaam een passende cursus medisch Duits te volgen voordat u verhuist.

bruce mars 9N92w9ARPqk unsplash 1 4

Taaleisen en “Fachsprachprüfung”

Als u wilt werken als arts in Duitsland, heeft u een registratie (Approbation) nodig. De registratieprocedure neemt gemiddeld zes tot acht weken in beslag. De doorlooptijd kan echter per persoon verschillen. Bij het aanvragen van de Approbation moet u al in bezit zijn van een Goethe taalcertificaat Duits op B2 niveau of hoger. Instituut Van der Heide verzorgt daarvoor een cursus medisch Duits op ieder gewenst niveau.

In steeds meer deelstaten moet de kandidaat ook een examen medisch Duits (Fachsprachprüfung) bij de Ärztekammer afleggen. Deze eis geldt bijvoorbeeld in Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen, de twee deelstaten die aan Nederland grenzen. Hier is een geslaagde Fachsprachprüfung verplicht om aan het werk te mogen.

Verloop van de Fachsprachprüfung

Een examen bij de Ärztekammer voor de Fachsprachprüfung duurt doorgaans 60 minuten en bestaat meestal uit drie onderdelen:

  • een gesimuleerd arts-patiëntgesprek
  • schriftelijke vastlegging van dit gesprek met behulp van een anamneseformulier gebruik makend van medische vaktermen
  • een arts-arts gesprek (simulatie van een visite)

In de voorbereiding op de Fachsprachprüfung leert u Duits op het vereiste niveau. Dit betreft de schriftelijke en mondelinge taalvaardigheid. Het examen wordt vooraf geoefend door middel van rollenspellen (u bent de arts, Nicole is de simulatie-patiënt). Deze grondige voorbereiding is onmisbaar!

sfs healthcare image28 1

Training voor Goethe certificaat Duits B1, B2, C1 en C2

Drs. Nicole van der Heide heeft veel ervaring met het begeleiden van cursisten naar een Goethe certificaat Duits B1, B2 en C1 tot C2. Wie voor een Goethe-examen slaagt, ontvangt een internationaal erkend diploma.

Aangezien Nicole zelf een hoogopgeleide “native speaker” is, kan zij op ieder gewenst niveau Duitse examentraining verzorgen.

Meer over de Duitse taalniveaus »

susan holt simpson H7SCRwU1aiM unsplash

Duits Instituut Van der Heide | Slijkstraat 16-I 1381 BA Weesp | T 0294-785778 | M 06-38360004